piątek, 16 grudnia 2016

Makaron razowy z cytryną i brokułami


Świetne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad lub kolację ale także na zimno np. zapakowane na lunch do pracy lub szkoły. Proste, szybkie danie z brokułami, czosnkiem, chili i cebulą - składnikami obfitującymi w antyoksydanty, szczególnie przydatnymi w okresie przeziębień czy rekonwalescencji po chorobie. Świetnie wzmocnia organizm! Jest to danie wegetariańskie. Dodatek sera feta zapewnia dawkę protein, a w wersji beznabiałowej można go zastąpić kurczakiem lub roślinami strączkowymi, np. cieciorką z puszki. Makaron pełnoziarnisty ma niższy indeks glikemiczny niż biały makaron, co oznacza, że w mniejszym stopniu wpływa na poziom cukru we krwi, a także stanowi dobre źródło błonnika.

Przepis na 4 porcje
Czas przygotowania ok 10 minut
Gotowanie 10 minut

Składniki:
300 g makaronu razowego lub orkiszowego (ja wybrałam świderki ale najlepiej pasowałoby spaghetti)
1 kg brokułów (świeże lub mrożone) podzielonych na różyczki
1 łyżka oleju rzepakowego lub koksowego
2 ząbki czosnku, rozgniecione
2 papryczki chili,  oczyszczone i drobno posiekane, ewentualnie można zastąpić suszoną mieloną chili  (ok 1/2 - 1 łyżeczka)
1 cebula, posiekana
Skórka starta z 1 dużej cytryny
200g sera typu feta, pokruszonego
sok z 1/2 cytryny
pieprz

Makaron włóż do wrzącej wody, gotuj al dente lub zgodnie z instrukcją producenta. Odcedź. W tym czasie włóż brokuły do garnka do gotowania na parze i gotuj przez około 3 minuty lub aż zmiękną (ważne aby brokuły nie były rozgotowane lecz lekko chrupiące). Odstaw. Następnie rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj olej. Wsyp czosnek, chili, cebulę i skórkę z cytryny, smaż 2-3 minuty, aż lekko zmiękną. Dodaj na patelnię brokuły, dobrze podgrzej mieszając. Dania nie należy solić, ponieważ feta dostarcza słony smak a przyprawy doskonale rekompensują ten składnik. Wymieszaj w garnku makaron z warzywami. Wyłóż na talerze, a następnie pokrusz ser feta, skrop danie sokiem z cytryny, przypraw całość pieprzem. Można także na wierzchu delikatnie dla dekoracji posypać odrobiną startej skórki z cytryny. Gotowe :)

Składniki odżywcze w 1 porcji
Wartość energetyczna 474 kcal
Białko 29,1 g
Tłuszcz 16,5g
Węglowodany 51,6g

Danie pachnie cudownie, smakuje dość zaskakująco i jest ostre. Świetnie rozgrzewa :) Warto zrobić tego dania więcej niż potrzebujemy żeby zabrać ze sobą do lunchboxa albo mieć na później, bo tak jak ja, zakochacie się w tym połączeniu smakowym :)

2 komentarze:

  1. Super wygląda to danie, też lubię takie połączenia, choć ze skórką cytryny nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz koniecznie spróbować, pozdrawiam :)

      Usuń