wtorek, 13 grudnia 2016

Ciasto bananowe - klasyk który sprawdza się zawsze

Banalniej się nie da, prawda? Każdy chyba zna to ciasto bananowe czy też chlebek bananowy. Bardzo proste i na co dzień idealne :)


Składniki:
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki cukru (może być nawet mniej jeśli banany są bardzo dojrzałe)
3-4 banany
1,5 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:
Banany rozgniatamy widelcem na papkę. Następnie dodajemy wszystkie składniki poza mąką i mieszamy. Na sam koniec dodajemy mąkę i mieszamy lub miksujemy na gładką masę. Przelewamy całość do formy. Ciasto pieczemy ok 60 minut w temperaturze 170-180 stopni (góra, dół).

P.S. Zapach tego ciasta jest obłędny!!! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz