wtorek, 15 listopada 2016

Fasolowe Brownie - idealne ciasto dla miłośników czekolady i szczupłej sylwetki ;)

Brzmi to idealnie prawda? :) Nie dość że brownie, czyli coś co czekoladoholicy kochają najbardziej, a do tego dietetyczne! To nie koniec dobrych wiadomości! Ciasto jest bezglutenowe, bezcukrowe oraz bez laktozy :)

Przechodząc do sedna sprawy - ciasto jest utworzone na bazie czerwonej fasoli, a dodatki, które są naturalnymi zamiennikami tradycyjnych składników piekarniczych, tworzą razem idealną kompozycję, która w smaku prawie niczym nie różni się od tradycyjnego brownie. Mówię poważnie - gdybyście nie wiedzieli jakie są składniki tego wypieku, to po spróbowaniu nie pomyślelibyście nigdy w życiu, że to cudo zostało stworzone z fasoli :)

Fasolowe Brownie jest idealnym żródłem magnezu, białka pochodzenia roślinnego, kwasów tłuszczowych MCT, witamin i składników mineralnych, naturalnych przeciwutleniaczy oraz błonnika. Idealne rozwiązanie dla osób na diecie odchudzającej, dla dzieci czy dla chorych na celiakię i cukrzycę. To ciasto będzie także świetne dla sportowców :)

Składniki
1 puszka czerwonej fasoli konserwowej (netto 240g)
1 duży dojrzały banan
2 jajka
1,5 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki kakao
2 łyżki ksylitolu lub miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie
Fasolę należy odsączyć i wypłukać w zimnej wodze. Banana obrać. Jajko roztrzepać. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie blendować aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy (ok 5-7 min.). Ważne jest aby nie było w cieście żadnych grudek ani wyczuwalnych skórek fasoli, dlatego należy blendować ciasto długo i dokładnie. Niewielką blaszkę, np. tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć po dnie papierem, zacisnąć obręczą a brzegi wysmarować tłuszczem. Wlać ciasto do środa. Piec w temp. 180 stpopni przez około 45-50 min (aż do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia. Ciasto można udekorować polewą, lecz ja ostatecznie podałam deser z kwaśnym dżemem z czerwonej porzeczki i pokruszoną czekoladą gorzką. Taki kwaśny smak idealnie komponuje się z intensywnością czekolady naszego brownie :) Przed podanie ciasto należy schłodzić w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz