wtorek, 31 maja 2016

Na to jest teraz czas - zupa botwinowa z fetą i młodymi ziemniakami

Nadszedł upragniony czas kiedy poza bajeczną i letnią pogodą możemy się cieszyć sezonowymi owocami i warzywami. Warto korzystać z tej możliwości, bo warzywa i owoce maja są bardzo krótko. Jest mnóstwo możliwości podania lecz ja dzisiaj odwołam się do smaków dzieciństwa. Moja Mama zawsze wykorzystywała wszystkie sezonowe owoce, z każdym robiąc pyszne ciasto a warzywa zazwyczaj w postaci sałatek i zup. Stąd mój nawyk i miłość do wszystkich sezonowych darów natury :)

Botwina - dla przypomnienia, to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Pod względem odżywczym, podobnie jak burak, jest źródłem niesamowitej ilości dobroczynnych składników dla organizmu. Botwina obfituje w wiele witamin, składników mineralnych, szczególnie żelaza. Jest dobrym źródłem kwasu foliowego oraz antyoksydantów. Botwina zwiększa apetyt, uspokaja nerwy, działa odkwaszająco. Ponadto botwina jest ważnym elementem diety dla kobiet, które chcą szczególnie zadbać o piękną skórą, ponieważ zawiera fitoestrogeny.



Dzisiaj zupa botwinowa, inaczej zwana botwinką, w mojej wersji, która przełamuje tradycyjną jej wersję.


Składniki na zupę:
1 marchew
1 pietruszka
1/3 korzenia selera
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
pęczek botwiny
tymianek (świeży lub suszony)
koperek świeży
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
sok z cytryny
80 ml śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej

Dodatki: młode ziemniaki z koperkiem i ser typu feta

Przygotowanie: 
Warzywa (poza botwiną) umyć i obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do garnka z ok 2 litrami wody. Gotować do miękkości, można dodać sól i pieprz. Botwinę opłukać i pokroić na małe kawałki, łącznie z buraczkami. Gdy warzywa będę miękkie należy dodać botwinę, masło, oliwę, około 1/2 łyżeczki tymianku i 2 łyżki posiekanego koperku. Gotować wszystko razem ok 5 min. Śmietankę wymieszać dokładnie z mąką i 2 łyżkami zimnej wody, tak by nie było grudek. Powoli przelać do zupy, zagotować, przyprawić do smaku, dodać sok z cytryny (ok 1 łyżki). Podawać z pokruszonym serem feta i z młodymi ziemniakami z koperkiem (w osobnej miseczce).
Można zupę ugotować wcześniej, np. rano lub poprzedniego dnia, ponieważ im dłużej stoi tym ma intensywniejszy kolor i smak. Można podawać na zimno w postaci chłodnika.
Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz