poniedziałek, 19 stycznia 2015

Pełnoziarnista tarta ze szpinakiem i kurczakiem

Szpinak to jedno z moich ulubionych warzyw. Cenię go zarówno za walory smakowe jak i zdrowotne. Wśród rodziny wszyscy wiedzą, że dania ze szpinakiem są moimi popisowymi :) Smak szpinaku zależy od jego przygotowania - ja mam swój jeden podstawowy sposób który sprawdza się do wielu dań.
Liście szpinaku słyną z antynowotworowych właściwości oraz chronią przed miażdżycą. Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Szpinak obfituje w magnez zatem będzie dobrym elementem diety dla osób narażonych na stres, pracujących umysłowo czy uczących się. Ponadto poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Poza tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy.
Roślina ta zawierają dużo obniżającego ciśnienie potasu, dlatego zalecany jest dla osób cierpiących na nadciśnienie. Dodatkowo potas współdziała z magnezem, regulując pracę serca.
W liściach szpinaku znajduje się także łatwo przyswajalne żelazo oraz kwas foliowy - w takiej kompozycji są dobre dla kobiet w ciąży oraz dla osób z anemią. Szpinak jest także bogaty w witaminę K, która odgrywa bardzo ważną rolę w krzepnięciu krwi, witaminy z grupy B obniżające cholesterol oraz witaminę E nazywaną "witaminą młodości" ze względu na działanie spowalniające starzenie.
Szpinak jest niskokaloryczny. 100 g dostarcza tylko 16 kcal.


Przepis na tartę z mąki pełnoziarnistej ze szpinakiem i kurczakiem

Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
2 łyżki mąki pszennej typ 550
50g zimnego masła
1 żółtko
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
pół łyżeczki soli

Farsz: 
1 mała podwójna pierś z kurczaka lub 1 duża pojedyncza (ok 300g)
1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 cebuli
4 ząbki czosnku
2 jajka + 1 białko pozostałe z wyrobu spodu
2 łyżki śmietany 18%
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz, bazylia, oregano
ser ulubiony np. gouda/feta/mozzarella

Przygotowanie: 
Wszystkie składniki na spód tarty umieścić w misce, szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek trochę większy niż forma na tartę. Wylepić dokładnie boki i spód formy posmarowanej wcześniej odrobiną masła, nakłuć ciasto widelcem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 15 minut.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Gdy cebula się zeszkli dodać mięso z kurczaka pokrojone w kostkę, przyprawić odrobiną soli. Gdy mięso będzie miękkie dodać szpinak, dusić wszystko do momentu aż szpinak się rozmrozi i lekko podsmaży od czasu do czasu mieszając. Jajka i białko ubić trzepaczką ze śmietaną i jogurtem. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Można dodać odrobinę startego sera. Zdjąć patelnię z kuchni i wleć do niej roztrzepane jajko z jogurtem i śmietaną. Wymieszać i wylać na jeszcze ciepłe ciasto. Na wierz należy ułożyć ser.
Całość piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz