niedziela, 28 grudnia 2014

Marchewkowe babeczki z cynamonem

Idealna i szybka propozycja na deser czy przekąskę na co dzień ale także na zbliżającego się Sylwestra i karnawałowe szaleństwo! Najtrudniejszą czynnością w tym przepisie to starcie marchewki, więc nawet dla tych, którzy nie czują się dobrze w kuchni jest to przepis idealny! Zaskocz swoich znajomych i rodzinę innowacyjną i zdrowszą formą tradycyjnych babeczek.
Zboczenie zawodowe każe mi napisać że są świetnym źródłem błonnika oraz beta karotenu. :)
Ja się w nich zakochałam :)


Składniki dzielimy na dwie miski
Pierwsza miska (składniki mokre):
  • 4 średniej wielkości marchewki (starte na małych oczkach)
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru brązowego (można zastąpić np. ksylitolem)
  • 1 cukier waniliowy
Druga miska (składniki suche):
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki cynamonu 
Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek mleka

Przygotowanie:

Wymieszać razem składniki poszczególnych misek. Składniki suche wsypać do mokrych i wymieszać razem tylko do połączenie składników. Ciastem wypełnić foremki do muffin wyłożone papilotkami, do 3/4 wysokości. Piec około 20-23 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzić.
Cukier puder wymieszać z mlekiem, dodając je stopniowo, do uzyskania gęstego lukru. Polukrować babeczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz