środa, 26 listopada 2014

Ciasto owsiano-czekoladowe

Przedstawiam Wam ostatnio wypróbowany przeze mnie przepis na zdrowe ciasto. Wiele osób może się zniechęcić tym, że głównym składnikiem owego smakołyku są płatki owsiane, ale przysięgam, że to naprawdę genialne ciasto! Warto spróbować! Po upieczeniu płatki są praktycznie niewyczuwalne i dzięki nim po jednym kawałku mamy już pełny żołądek. Nawet największe łasuchy nie zjedzą go zbyt wiele.
Ciasto jest dobrym źródłem błonnika, magnezu, cynku, a także witamin z grupy B. Polecam je każdemu kto chce wprowadzić w swoje życie modyfikację tradycyjnych potraw.
Nie potrafię wytrzymać bez słodyczy dłużej niż tydzień. Zrozumiem każdego kto jest uzależniony od słodyczy. Pamiętajmy, że są alternatywy dla zwykłego batona czy słodkiej bułki. Oto jedno z rozwiązań. Kawałek tego ciasta nie powinien już wzbudzać wyrzutów sumienia, ponieważ to samo zdrowie :)

Składniki:
250 g płatków owsianych
400 ml mleka 2% (zagotowanego)
120 g masła
220 g cukru trzcinowego
3 jaja, rozmiar „M”
80 g mąki pszennej typu 450 (lub mąki pszennej pełnoziarnistej)
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150 g orzechów włoskich, posiekanych
1 tabliczka czekolady deserowej 70% kakao

Wykonanie:
Płatki owsiane zalewamy gotującym się mlekiem, odstawiamy na 10 minut do zaparzenia. Do zaparzonych płatków dodajemy masło oraz połowę cukru trzcinowego, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Płatki zalane mlekiem z masłem i cukrem. 
Jaja ubijamy z drugą połową cukru trzcinowego. Gdy jaja będą ubite na puszystą pianę, stopniowo dodajemy wystudzone płatki owsiane.
Mąkę mieszamy w osobnym naczyniu z sodą oraz proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. 
2/3 posiekanych orzechów oraz całą posiekaną czekoladę dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.


Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Wierzch ciasta posypujemy resztą orzechów.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez 40-50 minut, przed wyciągnięciem ciasta należy sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką czy jest suche.

Smacznego!

1 komentarz: